Rosberg nyerte a "rettentően izgalmas" Brazil Nagydíjat

2015 Formula 1 Brazil Nagydíj futam

Rosberg nyerte az utolsó előtti futamot !
Mellette Hamilton és Vettel állhatott még fel a dobogóra.

eight_col_rosberg_brazil.jpg

Verstappen, Grosjean és Maldonado (kisebb-nagyobb sikerrel) próbálta visszaadni azt a nézőknek, amit a Mercedes elvett tőlük !

Verőfényes napsütés, tökéletes körülmények. Ilyen állapotok várták ma a pilótákat Interlagosban. Sajnos a rajtrács nem volt teljes. Sainz a boxutca végén már a verseny előtt bajba került. Onnan még ugyan visszavontatták a Toro Rosso gépét, de csak a boxutcából eredhetett a mezőny után.

A mai kérdés megint csak az volt mi fog történni a két ezüstnyilat vezető pilóta, Nico Rosberg és Lewis Hamilton között.

És ez a kérdés az első kanyarig el is dőlt. Mindenki elstartolt. Hamilton picivel jobban rugaszkodott el a második rajthelyről. Megpróbálta megelőzni Rosberget, de ez inkább csak ijesztgetés volt részéről, mint sem támadás. A brit kívülre szorult és esélytelen volt onnan átugrani a németet, őket Vettel és Räikkönen követte.

111315_motor_vettel_tires_vadapt_620_high_38.jpg

Bottas remek startot kapott el, aki kívülről megelőzve az előtte lévőket egészen felért Räikkönen mellé, azonban most sem előzés, sem koccanás nem volt a két finn találkozójából.

Viszont itt be is fejezhetném a blogbejegyzést, mert elől semmi sem történt. Rosberg és Hamilton fogócskázott elől 1 másodperces különbségig bezárólag, Vettel és Räikkönen eltérő taktikán volt, így ők sem találkoztak a pályán, talán csak egyszer. 

str-verstappen-brazil-gp-fp1.jpg

Hála az égenek a képen látható úriember gondoskodott nekünk izgalmas pillanatokról, a francia Romain Grosjeannal egyetemben.

Az egészet Grosjean kezdte, aki a rajtrács hátsó traktusában állt, majd a rajt után megkezdte a felzárkózást. Utolérte Verstappent, aki menekülőre fogta a dolgokat, így kénytelen volt támadni Perezt. A Lotusos francia megpróbált egy alávágást csinálni a boxban Verstappen ellen, de ez nem jött össze. Ezek után hosszú időre csend volt a pályán. 

Verstappen egyszer csak megunta az üldözött szerepet, és üldözővé vált. Perezt az 1-es kanyarban külső ívről előzte meg. A Force India és a Toro Rosso autó nagyon közel volt egymáshoz, de Verstappen nem könyörült a mexikói pilótán. 

Mivel Perez lecsúszott az ívről Verstappen manővere miatt, ezért megérkezett Grosjean, aki a hibát kihasználva könnyedén előzött, majd 2 legyet akart ütni egycsapásra, de Verstappen ügyesen kivédekezte a támadást.

Maldonado egy alternatív stratégiával próbált előrekúszni, és a verseny első felében nagyon határozottan és koncentráltan ment. Már azon gondolkoztam, hogy nem is Maldonado vezeti a másik Lotust, azonban amikor Satohoz hasonló stílusban vetődött be Ericcson mellé, akkor nem volt kérdés ki ül az autóban. A Sauberes pilóta megforgott és itt Maldonado előre menetele meg is torpant.

Közben elől Hamilton és Rosberg dobálgatta a tizedeket egymásnak, Hamilton DRS távolságba került, de komoly támadást indítani nem tudott.

A verseny végén még Verstappen okozott forró pillanatokat. A Toro Rosso és a Sauber autója közé egy élére állított papírlapot nem lehetett volna betenni, azonban Verstappen észnél volt és elkerülték a koccanást. 

A futamot sem eső sem safety car nem hátráltatta. A 71 körös futamot leintették. Rosberg-Hamilton-Vettel dobogó volt a Brazil Nagydíjon !

AZONBAN !

Azzal kezdtem az egész bejegyzést, hogy amit a Mercedes elvett a nézőktől... Nos hát, kifejteném mire gondolok.

Van egy Mercedes csapat. Egész évben, Szingapúrt kivéve, szinte minden pályán minimum +0,5 sec előnyben volt/van. Az Orosz Nagydíjon bebiztosítják a konstruktőri bajnoki címet. Lewis Hamilton személyében Amerikában behúzzák az egyéni világbajnoki címet. Ennek ellenére a két pilóta mégsem harcolhat egymás ellen nyílt sisakkal ! 

DE MIÉRT ? Miért nem ? - kérdem Én !

Jó persze most mondhatnánk hogy Rosberg világbajnoki második helyét be kell biztosítani, de második éve látjuk azt, hogy mindig az jön előbb a boxba, aki vezeti a versenyt ! Második éve látjuk, hogy csapaton belül nem használhatnak egymás ellen alternatív taktikát, amit egyébként a futam végén Hamilton fel is rótt a csapatnak.

Eddig ez ennyire fel sem tűnt, de az utóbbi két futam alkalmával nagyon szembetűnő volt, hogy azért nem volt verseny az első helyért, mert a csapat által felállított szabályoknak kellett megfelelnie a két versenyzőnek.

xpb_cc-brazil-gp-start.jpg

Kicsit a csapat is furcsán viszonyul ehhez. Mintha még a kerékcserékből is ugyan olyat szeretnének adni mind a két pilótának. Ugyanis Rosberg elrontott cseréjét követően Hamilton kerékcseréje sem volt acélos, pedig az is támadási lehetőség lett volna, majd a második kiállásnál, szinte tizedre azonosan kapták meg az új szett abroncsokat (hiba nélkül). 

Aztán Hamilton mérnöke is tréfálkozott egy jót Hamiltonnal: 
-Figyelj, csak úgy tudod megelőzni ha tovább maradsz a pályán, mint Rosberg.

Hamilton lemarad gumit kímélni, Rosberg becsattog a boxba új gumikért és a rá következő körben hívják Hamiltont mindig ? Miért, ha csak úgy kerülhet pozícióba, ha tovább kint marad ? Magyarul mahára nem volt itt szó arról, hogy tovább maradjon kint.

Kicsit az az érzésem, hogy jólvan Lewis bajnok lettél, most egy kicsit nyerjen Rosberg is... Jó mondjuk nem tudom mit értetlenkedem, amikor Toto Wolff megkéri Hamiltont, hogy álljon be Rosberg mögé... Nem tudom mit vártam, hogy majd egymás torkának engedik őket !? Jó vicc. 

Szerintem ebből még biztos lesz szóváltás csapaton belül, és mihelyt elfogy a Mercedes előnye a riválisokkal szemben, abban a pillanatban rendes versenyt fogunk látni, nem csak a riválisok miatt, hanem mert csapaton belül is szabad lesz a harc, mert az nem csinálhatják meg, hogy 5-6. helyen állnak és ugyan azt a taktikát erőltetik mindkettőre elvéve az esélyt a győzelemre valamelyiküktől.

Remélem a két hét múlva esedékes Abu-Dzabi Nagydíjon (mivel minden lehetséges cím be van zsebelve) egymásnak engedik a két Mercedes autót, és nem a csapat dönti el a befutó sorrendjét.

Ha tetszett a cikk likeold és szólj hozzá bátran !
Ha van ismerőd, aki  szereti a motorsportot oszd meg vele a posztot, és ne felejtsd el követni az oldalt, hogy értesülj az új bejegyzésekről !

Köszönöm a figyelmet !
További szép napot !