Miért gyengélkedett a Mercedes a rajtnál ?

Hogy is zajlik egy rajt a Formula 1-ben ?

Hogyan rajtol el egy Formula 1-es autó, és miért tudta állva hagyni Vettel mindkét Mercedest ennyire simán ?

image1_img_640_medium_1.jpg

2015-ben a Formula 1-es rajtok az év elején borzasztóan egyszerűek voltak. A mérnök megmondta, mit, hova kell állítani, és már jöhettek is a piros lápák. Ezen már a tavalyi év folyamán változtattak, de az újévben még tovább csavarták a dolgot. Részben ez is okozta a Mercedes vesztét az évadnyitó futamon, de a kulcs momentum szerintem abban rejlik, hogy az első rajtot megszakították Danill Kvyat miatt !

Hogyan is rajtoltunk 2015-ben és az idei szezonnyitón ?

Egy Formula 1-es autóban rengeteg dologra kell odafigyelni a rajtnál. Ezek közül talán a legfontosabb a fordulatszám, gumi-, fék-, kuplunghőmérséklet, illetve a kuplung fogáspont (Bite Point) megtalálása.

A felvezető kör előtt a pilóta a rajtrácson csinál egy Bite Point Check-et, megkeresve ezzel a kuplung fogáspontját. Amikor elindul a mezőny a bemelegítő körre, akkor a pilóta elmondja tapasztalatait a tapadási viszonyokról, hogy milyennek érezte a próbarajtot. A mérnök ezután informálja a versenyzőt, hogy "tanítsa" fel a váltót, hova állítsa a kuplung fogáspontot, és hány burnout-ot csináljon a rajtrácsra menet, a hátsó kerekek felmelegítése érdekében az ideális rajthoz. A pilóta begurul a rajtkockába, végez utoljára újra egy Bite Point Check-et, és innentől kezdődik az érdekes része a mutatványnak.

a-steering-wheel.jpg
2014-es Mercedes kormány


A kormány alsó két pedálja vezérli a kuplungot. Jöhet a kérdés "Minek kettő ?". Részben azért, mert a pilóta mindig azon az oldalon kuplungol, amelyik jobban kézre esik, másrészt pedig mind a kettőt egyszerre használják a rajtnál. 

Van egy úgynevezett elsődleges (master), és egy másodlagos (secondary) kuplung pedál/kar. Amikor elkezdenek kigyulladni a piros lámpák, a versenyző teljesen behúzza az elsődleges kart, még a másodlagost megpróbálja fogáspontra illeszteni. Ezek után egyes fokozatba teszi a váltót, megemeli a fordulatszámot, és vár.

Amikor kialszanak a lámpák a teljesen behúzott kart elengedi, de a másik kart rövid ideig tartja ugyanazon a ponton, majd fokozatosan, akár csak az utcai autókba engedi fel, hogy a hátsó kerekek ne pörögjenek ki, és a lehető legjobban tapadjon be az autó az első métereken.

Megjegyzés:
Ha valamihez hasonlítani kellene a dolgot, akkor a legjobban az emelkedőről való elindulás juthat az ember eszébe.
Egyesbe tesszük az autót, a kéziféket behúzzuk, fogáspontig engedjük a kuplungot, adunk egy kis gázt.
Amikor mehetünk, elengedjük a kéziféket, vele együtt pedig finoman felengedjük a kuplungot is.

Azonban amennyire könnyű ezt leírni, és megérteni, annyira nehéz kivitelezni. A magasabb fordulatszám a kerekek kipörgéséhez vezethet, az alacsonyabb pedig döcögősebb rajtot eredményezhet, vagy aktiválhatja a lefulladásgátlót, (Anti-Stall System) és akkor oda a jó rajt.

A rendszer "leggyengébb" pontja mégis a kuplung maga. Felépítését tekintve borzasztó erős, de egyben nagyon érzékeny is. Ha nagyon meleg vagy éppenséggel "hideg" a kuplung, akkor elég nehéz megtalálni a tökéletes fogáspontot.

2015-ben a belgiumi futam előtt megváltoztatták a rajtprocedúrára vonatkozó szabályokat. Először is, miután a pilóta elhagyta a boxot, nem állíthat a kuplungbeállításokon, másodszor pedig semmilyen segítséget, információt nem kaphat a mérnököktől a rajtra vonatkozóan. Ezzel szerették volna elérni a szabályalkotók, hogy a pilóta saját maga irányítsa az autót, és kaotikusabbak legyenek a rajtok, ami össze is jött nekik.

image1_img_640_medium_1_1.jpg

Az idei évben tovább módosítottak a szabályokon, azonban most technikai megnyilvánulása is volt a dolognak. 2016-tól single hand start, azaz egykezes rajtolást használnak az autókban. Ez annyit tesz, hogy nem lehet egyszerre behúzni a kuplungot mind a két oldalon. (Úgy kell rá gondolni, mint egy három állású billenőkapcsolóra.) Húzhatják jobb vagy bal kézzel, de egyszerre csak egy irányba.

Ez azt is eredményezi, hogy még nehezebben találják meg a pilóták a rajtnál az kuplung fogáspontját. Részben ennek is volt köszönhető a kaotikus rajt az Ausztrál Nagydíj futamán.

De mégis miért kaphatta el ennyivel jobban a két Ferrari a rajtot ?

A kérdésre a lefújt első rajt adhat magyarázatot. A Mercedesre valamilyen szinten rossz hatással van az, hogy plusz egyszer igénybe kell venni a kuplungot a valós rajt előtt. Csak, hogy két példát is mondjak erre:

  • 2014-ben az Ausztrál Nagydíjon ugyancsak extra formációs körre küldték a mezőnyt, és ott sem volt tökéletes a két Mercedes rajtja.
  • 2015-ben a Hungaroringen Vettel ugyanúgy autózta körbe a két Mercedest, mint most az idénynyitón. Azon a futamon szintén visszalőtték a rajtot.

A Mercedes már régóta szenved a kuplung túlmelegedésével a rajtoknál. 2015-ben nem csak a Hungaroringen rajtoltak borzalmasan, hanem a Brit Nagydíjon is, pedig ott nem volt extra felvezetőkör.

Az szerintem biztos, hogy a mostani rajtban nagy szerepet játszott, hogy második felvezető körre kellett elmennie a mezőnynek, de az is lehet, hogy csak szimplán elrontotta az indulást mind a két Mercedeses pilóta ! (Bár efelől azért vannak kétségeim, hogy mind a két pilóta, szinte ugyan olyan pocsék rajtot vesz egyszerre, de ki tudja !)

auto-prix-aus-1.jpg

Ha tetszett a cikk likeold és szólj hozzá bátran !
Ha van ismerőd, aki  szereti a motorsportot oszd meg vele a posztot, és ne felejtsd el követni az oldalt, hogy értesülj az új bejegyzésekről !

Köszönöm a figyelmet !
További szép napot !